Löpning Skador & Rehab 4 inlägg 2520 visningar

Benen förstörda av fjällvandring?

Uppsala
#1
22 augusti 2018 - 11:28 (Redigerad 22 augusti 2018 - 11:32)
Gilla 
Hej!

Detta räknas knappast som en skada men jag testar att placera tråden här och ser vad som händer. Jag är 30 år, springer knappt tre gånger per vecka, hellre stigar än asfalt. Jag brukar blanda långpass på ca 12 km i skogen, norska 4x4-intervaller och lugnare mildistanser ganska lika. Jag bedömer att jag för en månad sen skulle klarat 45:30 eller något bättre på milen, men en "normalmil" där jag springer i komfortfart utan att pressa mig brukar sluta runt 48 minuter. Under juli blev det ju mindre träning pga värmen men jag var ute två gånger i veckan i vilket fall.

I förrförra vecka var jag på en åtta dagars fjällvandring i Sarek. Det innebar en del strapatser, t ex en kvällsutflykt med tusen höjdmeter upp för fjället Niak efter en dags vandring och utan middag först. Generellt tog vi det dock inte allt för hårt utan höll oss till 12-15 km per dag i oledad terräng med en ryggsäck på 18 kg. Det är ju svårt att ersätta alla kalorier men det var ingen svältvandring utan jag åt mig mätt tre gånger om dagen. Dagarna innan hade jag en kort förkylning som dock gick över första dagen ute, och jag tyckte inte alls att jag pressade mig då jag hörde till de i gruppen som hade starkast fysik.

Nu till saken: jag tänkte jag skulle ha några vilodagar och sen starta försiktigt igen så i torsdags, drygt tre dagar efter att vandringen var över så gav jag mig ut i hemmaskogen med målet att springa 6-8 km i lugn tempo. Det var oerhört tungt i benen och efter 3 km så kändes de som betong. Jag tvingade mig själv dumt nog att fortsätta men efter 2 plågsamma km till så höll det inte och jag bröt. Över helgen hade jag ont i benen, särskilt på morgonen. I måndags var det bättre och igår tisdag testade jag igen. Denna gång lyckades jag springa en mil på 50:37. Idag har jag kraftig träningsvärk i låren vilket inte känns normalt med tanke på den begränsade prestationen. Konditionsmässigt kändes rundorna knappt av utan det var bara benen som satte stopp.

Det känns lite som jag har förstört benen med denna vandring ;). Det är klart att jag nu tränat dem mot uthållighet och styrka snarare än löpning, men kan man verkligen omforma musklerna så mycket på en vecka? Eller har jag haft sett sånt underskott på energi att det drabbat musklerna trots att det känts som jag ätit ok? Är det någon som varit med om något liknande och hur kom ni då vidare? Jag funderar på om det är bäst att fortsätta vila benen, om jag borde ta lätta rundor med 3-4 dagarns återhämtning emellan tills det inte gör ont längre eller om jag borde sätta igång med mitt vanliga träningschema och helt enkelt försöka träna benen i form igen?

Förlåt för världens längsta trådstart, men jag är tacksam för alla erfarenheter och råd!
1968 • Kållered
#2
22 augusti 2018 - 14:02
Gilla 
När förflyttade du dig drygt 10 mil på 8 dagar senast? :)
Att gå från att springa 2-3 gånger i veckan med längsta passet på ca 12 km, till att gå 12-15 km per dag i 8 dagar sätter nog sina spår. Det är väl minst en fyrdubbling av kilometervolymen. Visst, inte löpning, men tiden på fötter är å andra sidan säkerligen minst femdubblad. Kan säkert ta någon vecka till innan det känns "normalt". :)
Peter Karpestam
1977 • Höör
#3
22 augusti 2018 - 20:26
Gilla 
Hej!

Att det känns segt i benen ett tag efter vandringssemestrar är nog helt normalt. Har själv gjort denna erfarenhet (senast i somras) och det tar nog ca 1 vecka (iaf för mig) innan det känns normalt igen. Kör i princip en vecka med lugna pass innan jag går på fartpass igen.

Så viss tunghet och seghet är nog att förvänta. Smärtan som du beskriver känner jag dock inte igen.
1984 • Eslöv
#4
23 augusti 2018 - 08:46
Gilla 
Fjällvandring är bättre träning än man kan tro och då kan det så klart bli lite mycket av det goda. Börja med att ta det lite lugnt på rundorna så ska det nog ge sig snart förhoppningsvis.

Själv gjorde jag ultravasan i år efter två veckor fjällvandring och ingen löpning ett par veckor innan och för mig var det bra träning.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.