Löpning Tävlingar & Motionslopp / AXA Fjällmaraton 9 inlägg 4354 visningar

AXA fjällmara - nu är goda skoråd dyra!!

1973 • linköping
#1
19 juli 2016 - 18:33 (Redigerad 19 juli 2016 - 18:35)
Gilla 
Här kommer ett långt inlägg, hoppas ni orkar läsa...

Jag ska springa AXA fjällmaraton om några veckor och har tyvärr stött på problem både med foten och skoval.

Jag tar det från början. Våren som skulle ha varit fylld av långpass och hårda långa backpass har fått bytas mot rehabträning efter överanstängt knä i början av januari. Jag har fått lägga in mycket styrka, simning o cykling som tillägg till löpningen, vilket i och för sig inte är till nackdel. Läget har känts bättre och bättre med tiden trots ett bakslag med krånglande vad. Från April har jag kunna köra på med långpass och backpass enligt plan och känner mig ok i backe o på flacken. Hade dock önskat fler långa pass och fler backpass.

Nu till mitt ärende. Hela våren har jag jagat en bra trailsko att använda på bla AXA, har inte helt lyckats. Jag har provat olika märken, köpt , testat och lämnat tillbaka.
Salomon Fellraizer: kändes för klumpiga och min fot liksom vred sig inne i skon vid knölig terräng
Brooks Pure Grit: Fick dra åt dom för att de skulle sitta bra, foten domnade. Dessutom tror jag inte att sulan är den jag vill ha under AXA.
Inov-8 212: Har jag hemma. Skön och grymt bra grepp på klippor och lera. Känns som om jag skulle kunna springa vertikalt uppför en klippa med dessa. Är tyvärr rädd att de är för mjuka och odämpade för en så långt lopp som AXA. Är inte van att springa så långt i skor som dessa.
Saucony peregrine 5: Köpte dessa för två veckor sedan. Kändes bra i affären, dock något vid vid tårna. Jag har ganska smala tunna fötter. Men jag tänkte att nu får jag ge mig, vida skor är ju bra vid långlopp, sluta gnäll o köp skon för tusan....

Jag provade den inomhus i några timmar, fick dra åt ganska hårt i snörningen för att den skulle sitta bra runt om foten. När jag tog av mig skon insåg jag att jag var öm på ovansidan av foten samt att jag var lite röd på en punkt på insidan och utsidan av foten men tänkte inte så mycket på det. Efter första korta passet kändes dom ok. Dock var jag fortfarande lite öm i ovansidan foten samt att det gjorde ont när tårna böjdes bakåt i varje steg. Efter första riktiga leriga backpasset i en slalombacke var greppet sådär men ok. Nerför kom problemet. Tårna dundrade i ordenligt fram. Ont! Några pass efter detta var det dags för långa intervaller och nu gjorde det riktigt ont på ovansidan av foten i varje steg. Dagen efter fortfarande ont och även halt vid gång. BAKSLAG! Nu tre dagar efter känns det mycket bättre men inte bra, vilar helt från träning i 7 dagar för att rädda det som räddas kan.

Med tanken på våren och nu foten, vet jag att det inte är optimala förberedelser inför AXA vilket innebär att jag fått säkna mina förväntningar rejält. Nu handlar det om att ta sig runt med någon form av värdighet utan att bli invalid efteråt. Mycket gång och ingen press.

Nu äntligen till min fråga. Hur tusan ska jag göra med skor på AXA.... Är inte alls sugen på att köra med Saucony då jag misstänker att de skapade mitt fotproblem (ev inflamerade senor på ovansidan fot).
-Ska jag köra på mina väldigt slitna men väl fungerande Asics GT 2000 2? Inga trailskor, inget grepp, tunga vid väta osv.
-Ska jag kolla med en mer dämpad Inov-8 sko (typ Roclite)?
-Ska jag köra med de Inov 8 jag har?
-Andra alternativ?

Jag önskar mig en ganska lätt och nätt sko med bra grepp, medel hård och lite dämpning och lite dropp som ska funka på lera, stigar med rötter och sten men också på lite hårda underlag som grusväg (troligen utopi, jag vet...).
Men inser ju självklart att om jag köper ny sko nu kommer den inte vara invand till AXA, därav mina funderingar på mina gamla inkörda Asics men ser samtidigt inte fram emot ett antal timmar slirandes i leriga backar.

Jag vädjar härmed till den samlade kunskapsbank som finns i detta forum. Hur skulle ni ha tänkt?
1985 • Handen
#2
19 juli 2016 - 19:03
Gilla 
Om du är van att springa längre med X-Talon 212 skulle jag iaf tagit dom, grym sko.

Roclite 295 har jag oxå bara goda saker att säga om, använde dom själv under senaste helgens Norge-löpning. Ordentligt med grepp även på de blötaste av klipphällar, bara min feghet som satte käppar i hjulet =) Det enda lilla jag har att gnälla på är att dom är rätt hårda så fotknölar får ta lite stryk när det blir eländigt nedför.

Ett annat alternativ bland Inov-8 utbud skulle väl vara Race Ultra, enligt mig och många därtill den bästa skon dom gjort, hade den bland annat under MdS utan problem med nått. Passar nästan in på alla dina önskemål oxå

Andra skomärken har jag sämre koll på så lämnar det till klokare människor =)
Henrik Gustafsson
1977 • Bankeryd
#3
19 juli 2016 - 21:09
Gilla 
Jag ska oxå springa AXA och precis som du fått stångas med alternativträning hela året. Mest spinning, cykling och simning. Hur som helst. Jag har ingen erfarenhet av loppet men har köpt ett par VJ Integrator som jag tycker är sköna och känns bra efter en handfull terrängpass. http://www.vjsport.fi/sv/vj_shoe/integrator-3/

Men som sagt, jag vet inte hur de fugerar för AXA men jag kör med dem iaf.

Lycka till!
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#4
19 juli 2016 - 21:27
Gilla 
Rätt långa sträckor går på spänger. Är det blött så kan ståldubb vara en bra idé. Antingen OL-skor eller Best Grip eller liknande fastskruvade i vanliga asfaltsskor.
1962 • Brunflo
#5
20 juli 2016 - 07:06
Gilla 
Jag har inte sprungit någon trailtävling men planerar en fjällmara nästa år - tränar dock en hel del i terräng. Mina Brooks pure-grit är fantastiska på stigar, grusväg och torr skogsterräng. När det är blötare har jag ibland fått hjärtat i halsgropen (våta stenar och spänger verkar inte funka så bra för B p-g).

Vad tror ni om Icebug Zeal? Eller något annat bra tips?
Norr
#6
20 juli 2016 - 08:40
Gilla 
Sprang i zeal olx förra året vilket fungerade bra. Dock är dom rätt oskyddade framtill så tårna kan få stryk av sten och rötter. Var beredd på att bli dyngsur om fötterna, bitvis blir det löpning i vatten/lera. Jag hade inte velat vara utan ståldubb även om det i år är ovanligt torrt
1973 • linköping
#7
20 juli 2016 - 09:14
Gilla 
Tack för bra tips, dessa ska kollas upp!
Det jag tänker mycket på just nu är om jag ska våga satsa på nya skor med endast 2,5 vecka kvar... Hur skulle ni gjort?
1980 • Åby
#8
20 juli 2016 - 09:25
Gilla 
Hej
Att döma av din beskrivning på foten skulle nog ett par Salomon Sense Ultra SG vara passande, de har lite mer dämpning än dina X-talon och är dessutom begåvade med en rock-plate under foten som skyddar lite bättre utifall att du skulle trampa på en vass sten. Passar de på din fot skulle jag inte vara särskilt nervös inför fjällmaran, två veckor är gott om tid att springa in dem på.

Annars skulle jag köra på 212orna och acceptera att man blir lite trött i fötterna... tro mig, det kommer vara ditt minsta problem :)
Karolina Eriksson
1972 • Johanneshov
#9
20 juli 2016 - 09:43
Gilla 
Jag sprang fjällmaratons halvmaraton (27 km) förra året i x-talon 212 och kan absolut rekommendera dem. Främst för att de har låg våtvikt vilket jag upplevde som en stor fördel. Jag saknade inte bättre grepp eller ståldubb. Däremot sitter de inte perfekt på min fot, kändes som jag fick spänna fötterna hela vägen för att inte dra till ett ledband, vilket jag inte märkte förrän under själva loppet. Så mitt råd är att testa skorna i extrem terräng och hitta ett par som sitter som en handske. Om förhållandena förra året så var det en ovanligt regnig sommar men fint väder under själva loppet.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.