Den 16 december 2020 lanserade vi en ny design och ett helt nytt upplägg på våra sajter.
Det innebär att alla funktioner från Skid, Tri, Cykl och Svettig nu ryms här på Jogg. Läs mer här!

Skomakare bliv vid din...sulhöjd

Den 28 juli kom ett tillägg till de nya regler kring tävlingssskor som offentliggjordes i maj av World Athletics (WA). Mitt i en visserligen extremt speciellt säsong med tanke på Covid19 ändras alltså förutsättningarna radikalt för elitlöpare.

Den största förändringen för långdistanslöpning är att regelverket nu skiljer på banlöpning och "road", där den tillåta höjden på skon är oförändrad - 40 mm - för maraton och andra lopp på gata medan sulhöjden begränsas till 25 mm för banlöpning. Redan här uppstår en konstig distinktion mellan banlöpning och löpning på gata. Utvecklingen av världsrekorden på framförallt maraton har tagit ett jättekliv sedan Nike Vaporfly introducerades 2017 - se mitt tidigare engelska blogginlägg om det - och kanske är de nya reglerna ett försök att stävja samma utveckling inom banlöpningen men det sägs inte tydligt utan World Athletics beskriver istället att de ger "tydlighet till atleter som förbereder sig för det uppskjutna OS i Tokyo" (hur man nu kan göra det mitt i en pandemi...) och för att bevara "integriteten" inom sporten, båda två konstiga formuleringar - är det då redan för sent att bevara integriteten inom maratonlöpning? 

Det skapades initialt en del förvirring när texten nämnde "spikes" vilket först tolkades som att de nya reglerna enbart gällde spikskor där prototyper med tjockare sula har använts på tävling under hösten 2019 och våren 2020 men reglerna gäller alla skor på bana. Förvirringen späddes på ytterligare av skrivelsen om att de nuvarande skorna skulle vara tillåtna under en övergångsperiod fram till sista november för att ge idrottare en chans att "ställa om". Denna tidsperiod finns inte med i reglerna från svensk friidrott vilka trädde i kraft direkt vilket nu påverkar SM kommande helg. 

Det hela fick ytterligare dimensioner när Charlotta Fougberg diskades p g a otillåten skoanvändning, vid lag-SM efter att ha vunnit 5000 m. Samma vecka i vårt västra grannland satte Sondre Nordstad Moen nytt Europarekord på 60 min löpning på bana i just det, Nike Vaporfly Next%. Olika nationella tolkningar av den ovan nämnda övergångsperioden? I skrivande stund är det fortfarande osäkert om tiden kommer gälla som nytt Europarekord p g a de nya reglerna.

Fougberg sprang i Adidas Adizero Pro (som inte ska förväxlas med den nya modellen Adidas Adizero Adios PRO, Adidas svar på Nikes Vaporfly med en mycket tjockare mellansula. Här är det på sin plats att fråga om marknadsföringsavdelningen på Adidas inte borde lägga till ordet "fantasi" som önskad egenskap i nästa platsannons...

Adidas Adizero Pro uppges ha en sulhöjd på 21,5 mm i hälen  enligt företagets hemsida men hur är det egentligen med den saken? Regelverket är mycket tydligt på hur skons höjd ska mätas medan producenterna ofta anges höjden som en del av skons drop, där hälen är xx mm hög och framfoten y mm hög och dropet differensen däremellan. 

Adidas skriver så här på sin egen hemsida: "Mellansulans dropp: 9,5 mm (häl: 21,5 mm / framfot: 12 mm)" men detta gäller väl då endast mellansulan? Tillkommer sedan innersula och kanske även yttersula (?) så kan skon bli över de tillåtna 25 mm och dessutom finns andra uppgifter på nätet som säger att sulhöjden på Adizero Pro är över 30 mm vilket dock förmodligen är felaktigt. 

Hur ska en idrottare kunna förväntas veta på vad som gäller här? Och, hur ska en tävlingsarrangör förväntas ha kunskap, resurser och verktyg att på plats kunna mäta och avgöra om en sko är tillåten eller ej? 

Varför WA valt just 25 mm framgår inte. Hade man velat begränsa fortsatt utveckling från Nike Alphafly med väldigt hög mellansula hade 30 mm eller kanske t o m 35 mm varit ett mera logiskt val. Med 25 mm är det många populära äldre tävlingsskor som ligger i gränslandet, skor som funnits i många år och varken innehåller kolfiberplattor eller något revolutionerande nytt dämpningsmaterial med extremt hög energiåtergivning. 

Nike Zoom Streak 5 med en angiven stack height på 26 mm och alltså numera otillåten...

De nya kolfiberskorna har blivit en succé som få kunde förutspå. Från att ha tagits fram för elitlöparna att jaga rekord och mästerskapstitlar i har den stora, ofta köpstarka massan med målinriktade motionärer som är intresserade av att prestera tider också upptäckt hur bra de fungerar att springa fort i, och inte minst hur skonsamma de är att springa i, jämfört med äldre racing flats, för att inte tala om spikskor. 

Skorna har indirekt bidragit till att banlöpning som tävlingsform fått ett rejält lyft också på motionärsnivå med fler lopp och fler deltagare på arrangemangen. Detta riskerar att upphöra nu, både p g a osäkerhet kring vilka skor som faktiskt är tillåtna och framförallt för att spiskor är slitsamt att springa i med hög påfrestning och risk för skador, något som många motionärer inte kommer våga sig på. 

Också för elitlöparna kommer det få konsekvenser. Hur det påverkar tider/resultat återstår att se, kanske är inte vinsten på bana lika stor med kolfiberskorna som den är på asfalt? Ellitlöparna har också nu vant sig vid att träna och tävla i de skonsamma kolfiberskorna och det går inte att utesluta att vi kommer se fler skador framöver och t o m elitlöpare som bestämmer sig att avstå tävlande av osäkerhet kring vilka skor som gäller och/eller att de inte känner sig förberedda att gå från träning i Nike Vaporfly Next% till maxprestation på tävling i spikskor på 10000m bana. 

Ytterligheterna i min skogarderob - Nike Vaporfly Next% vs Salming Race.

Svensk Friidrott har nu beslutat att det går bara att implementera regeln på internationella tävlingar, SM och i landslagssammanhang vilket känns rimligt. Övriga arrangörer kan enligt svensk friidrott inte åläggas att ha resurser för att bedöma och efterleva regeln och självklart är det främst elitidrott som är i behov av tydliga riktlinjer men nu lämnas löpare på alla nivåer rådvilla.

Vad vi motionärer väljer att snöra på oss är kanske enbart av intresse för oss själva i vår egen jakt på de där åtråvärda sekunderna som vi är beredda att försaka så mycket för men som ingen annan än vi själva bryr oss om! Jag ska springa Sommarspelen 5000 m på Stockholms Stadion 25 augusti och är en av dem som upptäckt hur bra de nya skorna fungerar och hur skonsamma de är. Mina personbästan har några år på nacken och nästan alla är satta i gamla Asics DS Racer. Sedan jag fick hälssporre våren 2018 har mina fötter varit det jag varit tvungen att lägga mest pre-och rehab på och att springa snabba intervaller på asfalt i väldigt tunna skor är tyvärr numera ett säkert recept på att få hälsporrekänningar igen. 

"Vad vi motionärer väljer att snöra på oss är kanske enbart av intresse för oss själva i vår egen jakt på de där åtråvärda sekunderna som vi är beredda att försaka så mycket för men som ingen annan än vi själva bryr oss om!"

Jag sprang 10000 m i juni i Vaporfly och var inställd på att göra detsamma på Sommarspelen men nu vet jag inte. Kommer det kännas OK att springa med en sko som "egentligen" inte är godkänd för banlöpning längre om jag nu skulle prestera en för mig bra tid? Nej är svaret på det. Vinner jag så mycket på att använda Vaporfly på bana eller kommer mina tunna racing flats fungera lika bra? Vet inte. Spelar det någon roll? Förmodligen inte. Träningen innan loppet och dagsform är nog viktigare faktorer än skovalet. Salming Race har jag använt på 1500 m men numera undviker jag dem på träning på asfalt just för att de inbjuder till hög fart med sin markkontakt och låga vikt och för att jag får ont i fötterna av dem men 5000 m i dem klarar jag och det kan vara värt ett par dagar med ömma fötter efteråt för det lutar åt att jag nu springer i dem på Sommarspelen.

Vad kommer då detta att sluta i? Det vet vi inte. Ytterligare regler ska vara på väg och det är inte osannolikt att det kommer ytterligare restriktioner också inom väglöpningen framöver. Det är trots allt där de stora framstegen har gjorts de senaste åren. Världsrekorden på framförallt 10000 m på bana, åtminstone på herrsidan, är så bra att inte någon varit i närheten de senaste åren, trots introduktion av de nya skorna, världsrekordet på bana attackeras redan nu på fredag av Joshua Cheptegei, rekordhållare sedan i år på 5 km väg. Det märkliga är att WA avgjort att det är underlaget som ska avgöra vilka skor som är godkända och inte distansen. Istället för att presentera ett mera genomarbetat förslag som går igenom teknologin i skon har man tagit genvägen att enbart bedöma sultjockleken och dessutom valt en arbiträr gräns på 25 mm utan motivering. 

" Det märkliga är att WA avgjort att det är underlaget som ska avgöra vilka skor som är godkända och inte distansen"

Producenterna måste ges långsiktighet och rimliga förutsättningar att kunna utveckla nya modeller och veta vad som gäller när skorna ska lanseras. Producenter behöver också en standard för hur sulhöjd ska anges i produktbeskrivningen som stämmer överens med hur sulhöjd ska mätas enligt regelverket. Men framförallt behöver elitlöpare glasklara besked om vilka skor som faktiskt är tillåtna att tävla i på bana framöver. 

Det bästa för att åstadkomma det vore en uppdaterad och sanktionerad lista över exakt vilka skomodeller som är tillåtna för banlöpning  och en sådan lista lär också vara på gång från WA.

Uppdatering 13 augusti; nu kom information om vilka modeller som är godkända av WA. Listan är dock långt ifrån komplett vad gäller skomodeller för långdistanslöpning och tydligen beror det då på att tillverkaren inte ansökt om att få en specifik sko godkänd hos WA vilket man kan förstå då tillverkarna inte verkar ha fått någon förhandsinformation, eller information väldigt nära inpå, när de nya reglerna skulle träda i kraft.

15 kommentarer till inlägget

1972 • Chavenay
#1
11 augusti 2020 - 11:16
Intressant inlägg. Hade enormt svårt att tro på snacket bland mina kompisar om att Nike Vaporfly Next% skulle vara så oändligt mycket "snabbare" än "normala" skor. Ok. De var säkert bättre, men till syvende och sist är det ju löparen som skall göra jobbet. Det gick så långt att de tillsammans skramlade ihop och köpte mig ett par till min födelsedag i oktober i fjol. Resultatet var förbluffande.

Samma bana / samma ansträning (puls) --> oerhört mycket snabbare
Samma bana / samma fart --> oerhört mycket lägre puls

Jag hade tokfel helt enkelt. Skillnaden var som att gå från en gammal trä-golfklubba med vanligt metalskaft till en nyare variant av Big Bertha med grafitskaft (har inte spelat på väldigt länge, så det finns säkert ännu bättre klubbor nu!).

Förstår jag det rätt nu att Vaporfly Next% är tillåten på marathon men inte på bana? Hade tänkt att skaffa mig ett par till (om jag kan få tag på dom), till min nästa mara om 2 månader drygt.
1971 • Nykvarn
#2
11 augusti 2020 - 11:44
Generösa kompisar du har Jesper :)
Ja, det stämmer, Vaporfly, både Next% och AlphaFly är, ännu så länge, båda tillåtna för väglöpning, t ex maraton, men inte tillåtna för tävlingar på bana.
1972 • Chavenay
#3
11 augusti 2020 - 11:48
Tackar för Svar Staffan. De är generösa och dessutom många :-). Undrar vad det blir iår. Har i flera månader nu hävdat att BMW i8 Roadster inte alls är en elbil... ;-)
1963 • Bromma
#4
11 augusti 2020 - 14:15
Väl sammanfattat Staffan! Håller helt med dig om denna röra. WA har inte löst problemet, inte ens fått till en vettig workaround faktiskt, utan försämrat läget i onödan.
1954 • Falun
#5
11 augusti 2020 - 14:30
Jag har ju ett par Adizero Pro och blir intressant om dessa kommer godkännas eller inte av WA. Å andra sidan tror jag att jag springer lika snabbt på bana med Takumi Sen och de bör vara godkända. Men en riktig soppa är det och sedan kan man ju som sagt undra lite över varför Adidas döper sina 2 olika Pro-skor så förvillande lika.
1970 • Lerum
#6
11 augusti 2020 - 14:52
Staffan där har du samlat många trådar i ett samlat inlägg, bra.
Den frustration många ger uttryck för men inte riktigt kan sätta ord på får vi här. I den personliga jakten på sekunder , tycker ja, så är det ingen större skillnad på motionären och elit, man har samma tänk och önskan och då lockar såklart en ny teknik. Backar man sedan undan och ber en 'elitmotionär' titta objektivt på det så finns det ingen likhet mellan elit och motionär. De allra flest skulle göra bäst i att öka sin volym först, dra isär passen osv.
MEN som jag skrev jag kan verkligen själv relatera till känslan när man jagar ett nytt PB eller en gräns som sub40 på milen, sub90 på hm samtidigt som jag har löparkompisar som jublade när milen gjordes på 59.xx medans jag bara jämför mig med de som är snäppet snabbare.

Jag har försökt att bilda mig en egen uppfattning
- inspirera fler att röra på sig och då helst springa, såklart
- få flera att prova tävling
- prova gärna bana om du aldrig gjort det
- strukturera gärna din träning
- styrka, rörlighet, sömn, energi osv osv

Allt detta finns en risk att kullkastas av de som precis försöker kliva över en av trösklarna, för jag uplever att även en 50-åring har en tröskel att jobba mot inför premiären på ban som exempel. I vår lila klubb i Lerum skulle det slå hårt, så känns det. Den relativt snabba responsen med att det gäller rekord, SM osv hjälper naturligtvis men det finns en risk att allmänheten redan hört och fokuserar på 'förbjudet' istället

Om man pratar och diskuterar integration, hur får vi fler till idrotten och då löpningen som intresserar oss så skulle det bli mkt svårare när tex Jonas kommer till friidrotten med ett par skor, tränar alla grenar och sedan vill tävla i kul, höjd och 400m i samma sletna nedgångna jumpadojor. Sorry du får inte, det hde just sett snyggt ut :-P

Jag som nästan alltid surfar och letar nya skor har lite tappat intresset och kanske borde jag träna mer istället :D
Dan Welin-HSK
1967 • Hässelby
#7
11 augusti 2020 - 16:13
Jag skall själv löpa sommarspelen, om jag får löpa i mina zoom fly 3, så kommer jag göra det, jag är en motionär som löper mycket, och sen jag började använda mina Nike, så har min återhämtning varit kanon.Men i värsta fall får det bli mina Asics.:-)))
1979 • Bromma
#8
11 augusti 2020 - 20:02
Detta är en jättebra summering. Jag tycker precis likadant vilket jag också gjort tydligt i tidigare forumtrådar. Jag är sjukt besviken och upprörd över dessa till synes helt godtyckliga regler som får en massa uppenbart negativa konsekvenser.
1971 • Nykvarn
#9
11 augusti 2020 - 22:05
Tack Gunnar, uppskattar din kommentar, ja, det har blivit en röra och jag är rädd att det fortsätta vara så under lång tid framöver, ogenomtänkta beslut som kommuniceras ut plötsligt utan att involvera branschen eller idrottarna.

Ja just exemplet med Adizero Pro är illa Leif, det behövs standards, och mer fantasifulla modellnamn ;)

Tack för din långa kommentar Anders, alla, både elit och ambitiösa motionärer vill såklart ha så bra förutsättningar att göra sitt bästa och nu ges inte det längre. Det här är negativt, framförallt för banloppen som nu kommer locka färre som sagt, med mindre intäkter för föreningarna.

Då hoppas jag vi ses Dan, just nu lutar det åt att jag provar mina tunnaste skor ändå, det är ju "bara" 5000m. Hade det varit 10000m hade det varit knepigare, så många varv i relativt hög fart är slitsamt i tunnare skor (spikskor äger jag inga...).

Tack Kristoffer!

merlin
1985 • Karlsborg
#10
14 augusti 2020 - 20:32
Klart att folk älskar skorna. Det är ju laglig doping ;)
1969 • Norrtälje
#11
15 augusti 2020 - 15:54
ag tycker nog att du gör det här till ett större problem än det är. Elitlöpare har ju tävlat i skor med tunna sulor på bana i alla tider utan att det varit några problem. Om man inte fixar spikskor finns det ju faktiskt vägtävlingsskor med viss dämpning som borde vara alldeles tillräcklig för elitlöpare på 10 000 meter (dessutom tävlar man ju ytterst sällan på 10 000, så man har gott om tid att återhämta sig).

På 5000 meter bana behövde inte jag någon dämpning alls när jag var i mina bästa år, och jag var definitivt inte elit, så jag har svårt att tro att det skulle vara något problem för de flesta elitlöpare - David Nilsson fixade ju att springa maran på 2,11 i Reebok Run Fast Pro som väger 99 gram.

Vad gäller motionärer och banlöpning så tror jag knappast att man kommer att sätta igång och mäta sultjocklek på Löparnas Kväll eller liknande arrangemang - åtminstone så länge man inte kommer dragande med Alphafly eller liknande skor. Ett par Reebok Run Fast, Adidas Adios eller liknande borde vara alldeles tillräckligt för icke elit på 10000.

Sen kan jag ju rent generellt hålla med om att allt det här har blivit väldigt rörigt och att man kanske borde ha tagit tag i det här tidigare.
1971 • Nykvarn
#12
16 augusti 2020 - 22:12
Haha, ja lite så merlin. Otrolig känsla i dem även på bana.

Kanske har du rätt Stefan. Det ska bli intressant att följa utvecklingen på framförallt 10000m. Har en känsla av att vi inte kommer få så många lopp ner mot 28:30 och snabbare längre utan Vapor-och AlphaFly på startlinjen.

Helt sant att det finns en del racing flats att välja på även för motionärer men jag tror de flesta vill använda godkända skor också på LLK och att de satt gränsen till just 25 mm gör att många skor blir gränsfall. Där hade 30 eller t o m 35 mm varit mer mer logiskt val, tycker jag.
1976 • Åby
#13
17 augusti 2020 - 18:30
Väldigt bra inlägg Staffan. Personligen är det givet för mig att välja en sko med godkänd "sulhöjd", dvs under 25 mm på de få banlopp jag kommer springa i år, det känns helt enkelt bättre så. Träna väl!
1971 • Nykvarn
#14
18 augusti 2020 - 08:56
Tack Johan! Jag har landat i samma slutsats. Efter ett testpass har jag dock sålt mina tunnaste skor nämnda i inlägget, Salming Race, har länge märkt att jag får ont i fötterna av dem så nu är jag lite rådvill vad jag ska springa i, om jag springer 5000m nästa vecka (har dragit på mig en rejäl förkylning med halsont så nu hänger den starten löst), tack detsamma träna väl och ett sent grattis till pallplats i somras på det där loppet på Öland!
1976 • Åby
#15
18 augusti 2020 - 18:15
Stort tack Staffan.
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.