Den 16 december 2020 lanserade vi en ny design och ett helt nytt upplägg på våra sajter.
Det innebär att alla funktioner från Skid, Tri, Cykl och Svettig nu ryms här på Jogg. Läs mer här!

Reebok Forever Floatride Energy - Recension

Jag har sedan länge varit väldigt nyfiken på denna sko eftersom den har varit mycket omtalad i löparvärlden, i synnerhet för att man får så mycket sko för pengarna. Jag fick tag på mina på Sportamore.se för endast 600kr, och i skrivande stund kan du köpa dem för ända ner till 200kr när de har rabatt! Jag bryter i denna artikel ner skornas konstruktion, prestation och mina övriga tankar som jag anser att man bör vara medveten om innan man väljer att klicka på "KÖP" knappen.

 
Statistik: (det har varit svårt att hitta källor som ger samma information)
 

- Pris= 500-800kr

 

- Neutral

 

- Vikt: Man=263gr, EU 42, (290gr, EU45), Dam= 218gr, EU 39

 

- Häl: 29 mm, framfot: 19mm

 

- Drop: 10mm

 
 

Tåbox:

Väldigt luftig, lång och skön. Om man har längre 2 och 3 tår som jag har så kommer man tycka om tåboxen, samt om man har en lite bredare framfot. Här är det viktigt att komma ihåg att skon är 1-1.5 storlek större än vanligt. Jag fick gå ner 1 storlek och de sitter fortfarande inte åt ordentligt.
 
 

Ovandel:

Är konstruerad av ventilerad mesh och är den luftigaste skon jag någonsin ägt. I kombination med en lite bredare tåbox så blir tårna väldigt glada, för min del i alla fall.
 
 

Hälen:

Reebok har lagt ett litet styvare material i hälen vilket inte alla tycker om. Jag hade inga problem med att det glappade i hälen eller irriterade foten. Dessutom, om du föredrar lite mer stöd kring hälen jämfört med inget material alls där bak så kommer du förmodligen tycka om den.
 
 

Tungan:

Den liknar tjockleken av tungan hos New Balance Beacon 2, alltså varken för tjock eller för tunn. Jag kan knyta skorna utan att känna obehag. Kanske en aning kort för min smak vilket kan vara anledning till att tungan rör på sig när man springer.
 
 

Snöret:

Precis som på Hoka Carbon X så är snörena väldigt hala och kräver att man alltid knyter dubbelknut för att inte behöva stanna och knyta om skon 2-3 gånger under löpturen. Annars är längden precis tillräcklig för att kunna använda extrahålet för en "runners knot".
 
 
 
 
 

Innersulan:

Är både tjockare och plattare än både Hoka Carbon x och New Balance Beacon V2.
 
 
 
 
 

Mellansula/Yttersula:

Reebok kallar denna mellansula för "Energy Foam" som sägs bestå av billigare TPE/TPU skummaterial, fast lättare än vanligt. Detta kan jämföras med de dyrare modellerna i samma "line up" som använder sig av Peebax skum och EVA. Jag skulle förklara det som att mellansulan har mycket stötdämpning utan att vara för mjuk eller tung , samt styvhet utan att vara för hård. Andra löpare jämför denna mellansula med Adidas boost material, fast som är lättare. Jag har själv inte sprungit i Adidas boost så kan inte uttala mig om det. Alla kommer dock inte tycka om det höga "dropet" vilket jag kommer att prata vidare om längre ner. Efter ca 10 mil löpning så ser yttersulan, som består av karbongummi, ut som ny. Med tanke på att hela skon är en basic/billigare sko så är den förvånadsvärt hållbar och slittålig.
 
 
 
 
 
 
 
 

Prestation:

Det absolut bästa med denna sko är att den är fantastiskt lätt, luftig och responsiv att löpa med. Med "responsiv" menar jag skons studs, eller "bounce" , som är märkbar även när man löper i lägre fart, som t.ex. under distanspass (4-6 min/km). Jag skulle dock inte använda skon till snabba intervaller eftersom den är för mjuk för det och passformen för slapp. på grund av att den då skulle vara lite för mjuk och sakna en tightare/säkrare passform (kanske det hade fungerat om jag från början valt en storlek mindre?)
 

I Reeboks Floatride "line up" så skulle Run Fast och Run Fast Pro vara mer lämpade för de högre farterna medan denna Energy passar utmärkt som en vardaglig löparsko.

 
Övriga kommentarer:
 
Den höga 10 mm höjdskillnaden, s.k. "drop" från häl tå har orsakat att mina redan känsliga tår på höger fot blivit ömma efteråt. Vinkeln för tårna blir för hög (som en högklack), och i kombinationen med mellansulans flexibilitet så blir den ibland alltför ostabil, framförallt i svängar. Om skon skulle ha lägre drop, ner mot 5 mm, och ha en tightare passform så skulle kanske mina "metatarsal" (tår) känningar försvunnit?
 
 

Slutsats: 7/10

 
 
 

 

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.