Såhär kan det se ut i en simhall, damer och herrar som i trängsel blandar frisim med bröstsim. Alla med målet att ha kul! Foto: Krister Lindström

Sjövatten inomhus?

TräningAlltför sällan tränar vi på tävlingslika situationer. Vi kanske cyklar ett långpass där vi stannar vid en mack och tankar det vi behöver, istället för att på förhand fundera över vårt eneribehov. Vi slipar på simtekniken i lugnt vatten inomhus, men tappar rytmen när vi med andra ska trängas i sjön och runda en boj. Istället för att bli frustrerad när det är trångt i simbassängen kommer här förslag på övningar du kan göra.

Simstarten
Är det trångt och du har långsammare simmare framför dig så kan du nyttja det till att träna "simstart i vatten". Ligg still i startläge, pendla med benen och greppa/skovla vattnet med händerna. Låt simmaren framför få ett försprång och "ös" sedan på. Att starta utan att ha ett kakel att skjuta ifrån är riktigt bra träning.

Runda en boj
Om ni är flera som simmar kan ni träna på att runda bojar i vattnet. Det finns många olika saker som kan fungera som bojar. Exempelvis blir målstolparna för vattenpolo en ypperlig bana att simma runt, men ni kan även turas om att trampa vatten som en levande boj.

Följa John
Att simma följa John är ett utmärkt sätt att träna både byte av riktning och att simma så nära någons fötter att du får bra draghjälp. Den som leder kan simma i olika tempo, i varierande riktningar och gärna både över och under linorna. Turas om med att vara John.

Fuskdrag
Simma två och två, den ene framför och den andra bakom. Den som ligger bakom tar tag i vristen på den framför och drar sig förbi. Den framför tappar rytmen totalt och får träna på att återfå den. Upprepa övningen och gärna som stafett med andra tvåmannalag.

Detta var några av de övningar du och dina träningsvänner kan köra för att bli bättre simmare i trängsel. Det gäller att klara av att hantera missad rytm och att kunna dra nytta av att ligga i draget framför. Hänger du på någon, var kritisk. Hastighet är inte allt, lika viktigt är det att simma rakt. Annars gör hastigheten ingen nytta.

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.