Rasums Henning är dansken som många hoppas skall överraska under sin Foto: Niklas Karlsson

Hawaii á la Henning

ReportageIdag (ikväll svensk tid) är det dags för 34:e upplagan av Ironman World Championship på Hawaii. Denna tävling är ursprunget till triathlon och till den mytomspunna Ironmandistansen. Vi är många som inspireras av Hawaii och för att få delta måste man kvala genom att göra någon av de officiella IRONMAN som finns runt om i världen. Från och med 2012 har vi en sådan tävling i Skandinavien genom IRONMAN Kalmar.

Oavsett om du är elit eller motionär så kan du utvecklas av att utmana dig själv. Och eftersom delad utmaning är dubbel utmaning vill vi tipsa om att du följa tävlingen live och se elitens spännande kamp i triathlonvärldens mest prestigefyllda tävling. Du kan också med hjälp av knappen "Athlete tracker" hålla koll på din favorit eller någon du känner. Häng med till Hawaii och låt dig inspireras!

Inför starten tog vi ett snack med den kanske hetaste nordbon; Rasmus Henning

De sägs att detta blir din sista tävling som fullblodselit. Vad tänker du om det?
- Jag har under hela säsongen tänkt att det kanske skulle bli min sista säsong eftersom motivationen svikit allt oftare. Dessutom visste jag att det skulle bli svårt att flytta hem till Danmark igen efter knappt två år på Playitas med idealiska förhållanden för träning och en tillvaro som triathlonproffs. Det blev ungefär lika jobbigt som jag väntat mig, och inte alls lätt att klara av mitt tuffa träningsprogram. Visst var vädret sämre, det blev mycket mer logistik kring träning, behandling osv, men framför allt kände jag att jag var mer sugen på att göra andra saker I mitt liv än bara träning och tävling.

Och formen?
- När man har det på sånt sätt, är det naturligtvis svårt att genomföra dom långa, sega passen. Det är helt enkelt svårt att lida tillräckligt mycket, så därför är situationen nog tyvärr så att min form inte är lika bra som den har varit tidigare. Dock är det många kloka människor som försöker övertyga mig om att min träningsbas är så ohyggligt stor att det kommer att gå alldeles utmärkt.

Det finns ju en del som tror att du kommer överraska
Jag väljer nog att tro på den analysen. Jag har känt mig bra på ett flertal pass här I Kona, och med en ganska avslappnad tillgång till racet, finns det absolut möjlighet att överraska. När man vet att det är ens sista tävling på högsta nivå, behöver ju inte gömma krafter till nästa tävling.

Vad har du för upplägg?
- Simningen kommer att gå bra, så jag går ut på cyklingen ibland dom främsta. Sedan måste jag åka med tätklungan ca första timmen även om det går lite väl snabbt för dom flesta. Så är dynamiken. Därefter måste jag se vad min kropp ger mig att jobba med. Känns det bra kommer jag att hålla mig långt framme I klungan och försöka svara på de utbrytningar som alltid kommer kring Hawaii vid ca 100km. Känns det lite tyngre kommer jag nog att köra lite mer konservativt och spara på krafterna och hoppas på en bra löpning. Efter växlingen är det min plan att gå ut långsammare än tidigare år för att ha kvar krafter till sista 10-15km, där jag haft det svårt dom andra åren och förlorat placeringar.

Vilka övriga favoriter ser du?
-Jag hoppas och tror att det kommer att bli en Europé som vinner, och då förmodligen Andreas Raelert eller Marino Vanhoenacker. Dom ser båda väldigt skarpa ut. Sen går det ju aldrig att utesluta dom gamla australiensarna Crowie och Macca. Dom har tillsammans vunnit dom senaste 5 åren, och även om dom inte blivit yngre verkar dom fortfarande vara starka. Det är nog ibland dessa 4 att segraren finns.

Hur är stämningen på plats?
-I Kona under denna vecka finns alla på plats som är någonting inom Ironman, dvs aktiva, sponsorer och media. Det är en enorm stämning och spänning inför tävlingen. Alla går omkring och snackar, tittat och lyssnar och inte minst fotograferar. Jag får inte lov att gå många steg innan folk vill ställa frågor eller ta foto. Mest kul, men också lite stressigt ibland.

Vad händer efter Hawaii?
Ja först och främst laddar jag för ett föredrag i Malmö den 1:a november. Å efter det skall jag sadla om och sikta på att göra en svensk klassiker.

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.