Jonas satte 8:10 i Kalmar. Nu skall han och träningsvännen K-J bli första svenskar under 8 timmar Foto: Peter Andrén

Först under 8 timmar

ReportageVi som följde Kalmar i år minns hur sanslöst nervpirrande det var. Tävling hade ju fått IM-status och lockade många internationellt slipade rävar. Men det var inte bara dem som höjde spänningen.

Den, i sammanhanget, unge K-J Danielsson cyklade om allt och alla. Det var med skyhög puls vi såg honom vara först ut från sista växlingen. Väl ute på löpningen var det Jonas tur att imponera. Med en stark och snabb avslutande mara kunde han krossa det gamla svenska rekordet. Att dessa prestationer gjordes i deras första respektive andra Ironman gör det än mer imponerande. Nu skall de hjälpas åt att bryta dröm 8 gränsen.

Berätta om sub 8
"Jag och K-J har då och då pratat om att göra något ihop. Efter Kalmar bestämde vi oss för att göra slag i saken genom att starta ett projekt med målsättningen att bli förste svensk under 8 timmar. 19 personer[i världen; vår anm.] har hittills gjort det så bevisligen är det inte omöjligt. Ser man till att världsrekordet är 7:41:33 så tycker jag att svenska rekordet borde ligga under 8 timmar." säger Jonas.

K-J fyller i: "Jonas satte ju svenskt rekord på sin andra IM och jag den tredje snabbaste svenska tiden i min debut så potentialen finns helt klart där. Det är rätt förberedelser och möjligheter som behövs."

Det känns som att det kommer krävas mer än träning?
"Ja," säger K-J, "Arbetsbelastningen måste ner. Inte för att nödvändigtvis träna mer utan för att ha möjlighet till riktig och rättvis återhämtning mellan passen. Sen behövs rörelsefrihet i vardagen. Vi planerar bland annat åka på träningsläger till Playitas i januari och sen skall vi tillbaka dit på förberedelseläger inför stora tävlingar."

Jonas som direkt efter målgången lyfte upp sin drygt ettåriga dotter, Vera, har även en papparoll att ta hänsyn till. Vid sidan om att vara förälder och arbete så snackar han gärna om de 4:a T som krävs för att lyckas. Träning, Talang, Tålamod och Tur:
"Tuffa timmar i träningsdagboken för att nå målet är inte allt. Jag har svårt att förstå folk som säger att de måste offra en massa annat för att få tid. Om man måste offra, är det då värt det? För att kunna prestera på topp så tror jag att det är viktigt att hitta en balans i tillvaron, i livspusslet, där man mår som bäst."

Ni är ju rätt vassa på sprint också. Varför blev det IM?
"Det är helt enkelt på Ironman som jag ser att jag har störst potential just nu säger Jonas. Jag tror att jag har en hel del att förbättra så därför kommer jag fortsättningsvis att fokusera på den distansen".

K-J har hela tiden haft IM som mål i sin satsning: "Min filosofi är att man måste vara rätt duktig på sprint för att kunna vara jättebra på Ironman. Därför har jag satt fartkrav på vägen som jag velat uppfylla innan jag tagit steget upp på nästa distans. Därmed har jag tävlat på alla distanser, men jag har alltid haft Ironman i sikte." Sen säger han med ett leende: "Och vem vill inte vara en Ironman?"

Nu gör ni ju denna satsningen ihop för att sporra varandra. Men bara en kan ju vara först. Vem blir det?
Jonas är ödmjuk i sitt svar: "Jag hoppas, och tror, ju så klart att det blir jag men skulle det bli K-J så är han väl förtjänt av det. Det kanske inte händer i år eller nästa eller året efter det men förr eller senare kommer jag, K-J eller någon annan svensk att bli först under 8 timmar, det är bara en fråga om tid."

K-J svarar lite kaxigare:" Jag såklart. Jag har under alla mina år haft som mål att slå Jonas Djurback, Jonas Colting och Joachim Willén. Willén hann sluta innan jag tog chansen. Jonas Colting slog jag i Kalmar. Alltså är det bara Djurback kvar, någon gång måste det väl ske?"

Vi som har glädjen att följa dem från åskådarplats kan bara önska dem lycka till i sin satsning.

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.