Foto: Gunnar Eld

Emma satsar på heltid!

PorträttEmma Graaf har 2014 tagit steget fullt ut och blivit ett heltidssatsande proffs. 2014 satsar hon bland annat på att försvara sitt SM guld på långdistans från 2013. I denna intervju med Emma berättar hon hur hon ser på sin satsning, långsiktiga mål och tävlingar som krockar.

 

Vad blir den stora skillnaden med att satsa heltid?

Största skillnaden kommer bli att verkligen ha tid till träningen. Glädjen är enorm att få satsa helhjärtat på det som jag brinner mest för, triathlon! Det känns som jag först nu kan ge mig själv en ärlig chans och se vad jag har för potential. All tid jag lägger är direkt in på mitt egna pluskonto, inte för någon annan! Att kunna genomföra mina pass med högre kvalitet, och däremellan äta och vila ordentligt tror jag kommer ge ett ordentligt lyft. Träningsmängden kommer kanske inte att skilja sig särskilt men största skillnaden blir att jag nu kommer att ha tid att träna styrka/rörlighet/prehab etc och inte behöva skala bort dessa pass varje vecka för att jobbet tar för mycket energi och tid. Sedan kommer en stor skillnad att vara ekonomin. Man blir inte rik av att hålla på med triathlon, det kostar alltid mer än vad man eventuellt får in (vinstpeng) och därmed blir den ekonomiska situationen i större utsträckning styrande vilka tävlingar och träningsläger man kan delta på. Som arbetande var det ju tiden som var den begränsande faktorn snarare...

 

Kommer du sakna något från jobbet, kan det bli enformigt att "bara" träna?

Kommer sakna att jobba med huvudet och ställas inför problem som måste lösas, nya utmaningar man kastas in i som ständigt utmanar en att lära sig nya saker... Men egentligen, vem har sagt att triathlon inte gör det? Träningsdata skall analyseras, problem ställs man inför hela tiden som skall lösas och det är verkligen en utmaning man ger sig själv att tävla i Ironman. Dessutom blir man aldrig fullärd och det finns hela tiden saker att lära sig och förbättra. Med triathlon som "jobb" kommer ju uppgifter som likar ett riktigt arbete dessutom och träning blir ju aldrig enformigt! Eventuellt kanske jag kommer sakna en och annan kollega...och kafferast:).

 

Vad har du för mål 2014?

Stora målet är ju egentligen VM 2015. I år hoppas jag kunna försvara min SM-titel och ta en på halva distansen dessutom. Kommer fortsätta att tävla utomlands som proffs och hoppas på några top 10 placeringar där. Det internationella motståndet är ju lite annorlunda än på hemmaplan men jag blir inte avskräckt faktiskt, bara taggad att fortsätta slita på, en vacker dag ska jag också stå där, högst upp!

 

Hur ser du på att SM på långdistans krockar med andra tävlingar som lockar många triathleter?

Det är tråkigt att det är så många triathlontävlingar på lite längre distanser samma helg. Samtidigt vet jag att förbundet gjort vad de kan för att sprida ut det hela. Tävlingarna går i samband med stadsfester, klassikerlopp och behövs passa in med möjliga datum för trafikavstängning och volontärer som kan jobba... Det är många faktorer som spelar in. Visst är det trist, men trycket på tävlingar är så stort nu att de flesta tävlingar ändå fylls i deltagarantal snabbt. Jag är övertygad om att alla tävlingar den helgen blir succéer och att SM blir ett prestigefyllt och proffsigt arrangerat.

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.