Märk/memorera en sträcka och kör intervaller på känsla, utan klockan.

Intervaller på känsla!

TräningAtt köra intervaller är bra. Att låta känslan styra är också bra. Då har du fokus på den feedback kroppen ger dig. Fokus på processen istället för resultatet. Du slipper att varje intervallpass blir en jämförelse med toppformen. Du minskar risken för "intervallångest".

Intervallen tar inte slut bara för att det blir jobbigt. Om du märker/memorerar en sträcka utan att vare sig mäta eller klocka den så måste du ändå köra till intervallen är klar. Det är intervaller med fokus på processen!

Det finns många som lider av intervallångest. Inför en tävling, innan du börjar toppa så kanske du är nertränad. Det finns ingen anledning att få dåligt självförtroende bara för att det känns segt. Ändå kan dåliga tider på intervallerna sänka självförtroendet. Dessa intervaller på känsla kan alltså vara en bra för dig som fastnar i den fällan. 

 

För att uppnå känslan av flow krävs flera komponenter. Att ha fokus på processen är en av dem!

3 kommentarer till artikeln

Robert Frykstedt
1962 • Bålsta
#1
22 augusti 2013 - 12:55
Låter mycket bra!!!
Jag brukar sällan planera hur fort jag ska springa på träningen, dagsformen får bestämma vilken fart det blir!
1948 • Stockholm
#2
22 augusti 2013 - 17:35
Håller med om fördelarna att springa på känsla, såväl när det gäller intervaller och vanlig distanslöpning. Vi "vanliga motionär" och äldre löpare kan lämna klockan hemma men ibland kan det ju vara kul att kolla tiden. Numera klockar jag aldrig mina distanspass (blir bara besviken över att tiderna försämras med stigande ålder). Däremot vill jag alltid veta hur långt jag sprungit så en gps finns alltid med och alla träningar bokförs.
1968 • luleå
#3
1 september 2013 - 18:09
Jag håller med. Spontant kommer jag på att kanske jag kör upp för den där backen några gånger, jag känner mig pigg och stark, och mot slutet kör jag några intervaller mellan lyktstolparna. Jag har kommit framåt och förbättrat mina tider alldeles på egen hand. Ingen press
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.