Bilden är från en tävling på olympisk distans. Simmar du 1500m eller 1600m...? Foto: Lina Karlsson

Simma rakt!

TipsAtt simma snabbt är bra. Att simma snabbt åt fel håll är inte bra. Att utveckla sin simning handlar inte bara om att bli starkare, utan också om att navigera bättre. Här kommer några enkla tips som kan hjälpa dig hålla rätt riktning och undvika att tappa värdefulla sekunder.

 

Riktmärke

Om du har svårt att se bojen så kan du ta riktmärke på land, på andra sidan sjön exempelvis. Förslagsvis på fasta föremål. En skrikig badräkt på en strand kan vara lätt att se, men med lite otur flyttar den på sig... Om du vet med dig att du ofta simmar snett så titta upp ofta för att orientera dig.

 

Dra snett

Brukar du "dra snett"? Var då extra uppmärksam på det. På längre sikt kan du justera tekniken. Kanske är du starkare på ena armen, eller att du får sämre grepp i vattnet med den andra? Be någon titta och komma med feedback.

 

Ligga bakom

Att simma bakom någons fötter kan hjälpa dig att hålla en högre fart. Dock ska du vara kritisk, den framför kanske simmar snett? Om du ofta tappar personens fötter kan det vara ett tecken på att den simmar snett.

 

Koll på vågorna

Om du har vågorna i sidan kan du driva iväg. Ta en titt på vattnet och vinden innan du hoppar i.

 

 

1 kommentarer till artikeln

Mats Johansson
1964 • Göteborg
#1
15 juli 2013 - 22:09
Att andas tre-takt har hjälpt mig att simma rakare. Det är även bra att kunna andas på bägge sidor för man vet aldrig varifrån vågorna kommer. Simmar man på rundbana kommer de att komma från olika håll...
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.