Här kan man fråga sig om det var triathleten eller fotografen som missade nuet...

Fokus på processen

TräningNär du tränar kan du antingen ha fokus på resultatet eller på processen (själva handlingen). Processen är dina rörelser, din teknik och hur det känns i nuet. Resultatet är det som ligger i framtiden och är det som processen mynnar ut i. Om du bara lägger ditt fokus på resultatet riskerar du att tappa fokus på processen och missa stora delar av upplevelsen.


Fokus på nuet
För att rikta uppmärksamheten mot nuet kan du lyssna till den feedback din kropp ger dig. Det blir som en övning i medveten närvaro. Du kan inte njuta av något du inte lägger märke till. Om du tänker på det förflutna eller på framtiden så missar du nuet.

För triathleten...
I en sport som triathlon är det extra viktigt att ha detta i åtanke, eftersom tankarna lätt är långt fram och kanske redan i "nästa gren". På längre distanser kan det vara förödande att missa de signaler som kroppen ger dig. Om du till exempel äter och dricker för sent kan det leda till att du får en svacka och det tar lång tid innan du återhämtar dig.

Hur?
Ett tecken på att du inte är i nuet är att tankarna glider iväg. I det läget kan du återfokusera. Det är ingen idé att du grämer dig för att du tappade koncentrationen. Tvärtom! Att du upptäckte det är nämligen första steget till att bli mer närvarande i det du gör.

Övning
Ett konkret förslag på en lämplig övning är att riktigt känna efter hur allting känns i nuet vid ditt nästa träningspass.
* Hur känns andningen?
* Hur känns vattnet/underlaget?
* Hur doftar det?
* Vilken smak har du i munnen?
* Hur känns hälsenan?
Bli inte besviken om och när du tappar fokus, återfokusera istället!

Även små signaler kan få stor betydelse och det är viktigt att fånga upp dem. Om du tvivlar på att något som verkar litet och obetydligt kan få en stor betydelse för din upplevelse så kan du alltid släppa in en hungrig mygga i sovrummet precis innan du går till sängs...

1 kommentarer till artikeln

1983 • Alingsås
#1
4 mars 2013 - 10:49
Nice, jag reflekterar själv över detta mycket att behålla fokus på det man gör nu och inte slutresultatet, även om man blickar framåt emellanåt bara för att drömma lite hur det kan se ut..

ett bra citat lät ungefär så här..

"Tänk att varje träningspass är en byggsten, koncentrera dig på den stenen du bygger just nu, man behöver alla stenar för en stabil grund och och saknas det någon sten i slutändan kan hela huset rasa"

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.